Historiek

Koor "Deur Tsinghen Blyde" Grimminge

Deur Tsinghen Blyde begon in 1979 o.l.v. stichter-dirigent Pierre Mertens. Enkele jaren later werd Dany Lauwereys voorzitter en nam Alain Brodelet het dirigeerstokje over. Sinds 1996 heeft Marc Gerain de muzikale leiding in handen en groeide het dorpskoor van weleer uit tot een gewaardeerde groep van ongeveer 50 koristen uit Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Onder zijn impuls en die van voorzitter Jean-Jacques Vanden Daele († 2009) waagde Deur Tsinghen Blyde zich aan steeds grotere, soms ronduit gedurfde projecten – qua muzikale uitdaging maar ook qua praktische omvang.

Een nieuwe naam

Dertig jaar na het ontstaan koos het koor onder impuls van interim-voorzitter Brigitte Van Rossen voor een nieuwe naam, die tijdens de jubileumconcerten van 13 december 2009 werd bekendgemaakt: GAUDICANTO. Het is een universeler klinkend soort "vertaling" van de oorspronkelijke naam Deur Tsinghen Blyde: vreugde door het zingen. Dat de G van Gaudicanto ook de beginletter is van zowel Grimminge als Geraardsbergen, is daarbij mooi meegnomen. Dichter Erik Heyman († 2010) schreef voor die gelegenheid bijgaand gedicht, dat in 2011 op muziek werd gezet door Jos Mertens.

Extra engagement

In 2010 werd Jan Heyvaert voorzitter van Gaudicanto. Aangezien nog amper een handvol van de koorleden in Grimminge woont werd toen besloten de historische band met het dorp levend te houden door er ieder jaar in januari, zo dicht mogelijk bij de naamdag van de heilige Antonius Abt, een mis op te luisteren.

Ook tracht Gaudicanto nu jaarlijks minstens één keer voor een goed doel te zingen, wat al duizenden euro's opbracht voor medische, maatschappelijke en culturele initiatieven. Muzikaal gaat het koor verder op de ingeslagen weg maar tegelijk breidt het zijn gamma uit door zich te wagen aan bijvoorbeeld polyfonie, jazz en hedendaagse muziek en door bescheiden compositie-opdrachten.