Lorenzo Caròla, tenor-bariton

De Belgisch-Italiaanse tenor Lorenzo Caròla (Jakob Glock) studeerde aan de conservatoria van Bergen en Maastricht. In 1996 ontving hij een beurs van de Vrienden van de Munt, waarmee hij zich vervolmaakte aan de Londense Guildhall School of Music. Hij koestert een bijzondere interesse voor hedendaagse creaties en werkte mee aan de creatie en opname van verscheidene werken van componisten als Karel Goeyvaerts (Aquarius), Garrett List (The Maple Tree) en Philippe Boesmans (Wintermärchen).
Een greep uit zijn repertoire: Lysander (A Midsummer Night’s Dream), Albert Herring, de Herder (Œdipus Rex), Golo (Genoveva van Schumann), de titelrol in Fortunio (van Messager), Ulysse (Pénélope van Fauré), Don José (Carmen), Beppe (Rita van Donizetti), Lùmir (Šárka van Janáček), Laboureur (Le Roi Arthus), Gran Sacerdote (Idomeneo), Kaufmann (Jakob Lenz van Rhim), Cajus (Falstaff), … Zijn concertrepertoire telt verschillende oratoria (Requiem van Verdi en van Mozart, Messa di Gloria van Puccini), de Negende Symfonie en de Missa Solemnis van Beethoven, enzovoort. Het Muntpubliek zag Lorenzo Caròla in Don Carlos, Die Meistersinger von Nürnberg, L’Orfeo, Parsifal, Le Roi Arthus, Così fan tutte, Schoppenvrouw, Die Zauberflöte, Jakob Lenz en onlangs in Falstaff, alsook in de wereldpremières van Wintermärchen en Thyeste. Andere huizen waar hij regelmatig te gast is, zijn de Opera van Münster, Opera Zuid (Maastricht), de Opéra de Lyon, het Théâtre du Châtelet (Parijs), het Teatro San Carlo (Napels), het Liceu (Barcelona), Opera North, de Opera van Garsington, Grange Park Opera, het amfitheater van Epidaurus, Muziektheater Transparant (Antwerpen), de Royal Festival Hall (Londen) en het Zwitserse Festival de Montreux. Onlangs werkte hij op het festival van Settimana Musicale Senese (Sienna) mee aan de creatie van La Ville Morte van Nadia Boulanger en zong hij Sellem (The Rake’s Progress) in Rome onder de leiding van Daniele Gatti.
Lorenzo Caròla werkte met dirigenten als Antonio Pappano, Gabriele Ferro, Stuart Bedford, Harry Christopher, Steven Sloane, Kazushi Ono, Daniele Callegari, Michel Corboz, René Jacobs en David Hill, en regisseurs als Luc Bondy, Klaus Michael Grüber, David Poutney, Trisha Brown, Tim Albery, Dany Slater.

 
Trad met ons koor op tijdens de volgende concerten:
18/11/2006 Nederboelare  -  Messa di Gloria (Puccini) – Te Deum (Bizet)
12/12/2009 Herne  -  Die Geburt Christi (Herzogenberg)
13/12/2009 Nederboelare  -  Die Geburt Christi (Herzogenberg)
11/11/2014 Kester - fragmenten uit Paulus (Mendelssohn) en Messa di Gloria (Puccini)
27/12/2014 Ninove - Kerst in Zuid-Amerika
16/12/2017 Nederboelare - Kerstconcert "Hoop"
22/12/2017 Halle - Kerstconcert "Hoop"