Joris Derder, bariton

Joris Derder werd op 4 december 1977 te Aalst geboren. Vroeg geboeid door de klanken van de muziek, was hij op zesjarige leeftijd al actief in een jeugd- en kinderkoor in Lede.
In 1985 begon Joris met notenleer aan de muziekacademie van Lede, waar hij in 1990 met grote onderscheiding zijn uitmuntendheidsdiploma behaalde. Ondertussen was hij gestart met piano en in 1987 begon Joris ook viool te studeren bij Zenon Eeckhaudt. In 1997 behaalde hij met glans zijn einddiploma.
Joris startte in 1995 zijn studies regent wiskunde in Brussel. In 1998 studeerde hij af en kon hij aan de slag in het VTI te Aalst.
Vanaf 1992 zette de muzikale evolutie zich door en sloot Joris zich aan, als violist, bij de Symfonische Kring van Aalst en het Brussels Youth Orchestra, waar hij kennis maakte met de grote meesters uit de klassieke muziek. Iets later volgde het Oost-Vlaams Kamer Orkest, toen o.l.v. Tom Deneckere. Tevens sloot hij zich aan bij het Dendermonds Symfonisch Orkest o.l.v. Geert Baetens.
Sinds 1998 is Joris dirigent van het Sint-Gregoriuskoor van Oordegem en sinds 2000 ook vaste dirigent van het G.U.K. (Gents Universitair Koor).
Van 2000 tot 2004 was hij vaste repetitor van het Leeds Gemengd Koor Enthousiasmus o.l.v. Ludwig Van Gijsegem. Van november 2004 tot oktober 2005 was Joris vaste dirigent van dit koor.
Als zanger werd Joris al gevraagd door het Choeur Symfonique de l'Europe o.l.v. Ludwig Van Gijsegem, European Intervoices, en zong al mee met en leidde het Waregems Kamerkoor (Con Cuore) en Cantabile (Gent) in diverse projecten.
Hij werkte mee als repetitor aan projecten met de Gentse Oratorium Vereniging en het Choeur Symfonique de l'Europe
In 2002 en 2003 volgde Joris de Kurt Thomas Cursus Koor- en orkestdirectie te Utrecht waar hij les kreeg van onder andere Jos Van Veldhoven, Rob Vermeulen, Hans Leenders, Marcus Creed, Daniel Reuss, Daan Admiraal, ...
Joris zingt bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duyck, waar hij onder meer meewerkte aan producties met de Letse dirigent Kaspars Putnins, Bo Holten, Erik Van Nevel, Maria Guinand, …
Joris zingt in het vocaal ensemble Capella di Voce o.l.v. Kurt Bikkembergs. Dit ensemble brengt vooral twintigste eeuwse muziek en creaties van nieuwe werken.
Ook zingt hij in de Capella Brugensis o.l.v. Patrick Peire. Dit professioneel koor brengt uiteenlopend repertoire, vooral toegespitst op grotere koorwerken met orkest.
In juli 2004 vertegenwoordigde Joris Vlaanderen in het Eurochor 2004 dat toen plaatsvond in Zwitserland, met concerten in Fribourg en Luzern.
Joris werd, als enige Belg, geselecteerd voor de 3rd International Competition for Young Choir Conductors in Wenen in september-oktober 2004.
Ook werkte hij mee, als violist, aan cd-opnames van een operette-project met als solisten sopraan Diane Verdoodt en tenor Ludwig Van Gijsegem.
Hij verzorgde, in samenwerking met I Musici Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen, een passieconcert in Ulm (Duitsland).
Joris volgde zangles, bij Rita Piron, aan de muziekacademie van Aalst en bij Ludwig Van Gijsegem aan de muziekacademie van Buggenhout. Hij volgde koordirectie bij Jan Vuye aan de Stedelijke Muziekacademie te Waregem, waar hij in juni 2004 afstudeerde met de grootste onderscheiding.
Joris studeert nu zang bij Bernadette Degelin aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen.

(20/3/2007)
 

Trad met ons koor op tijdens de volgende concerten:
22/11/2003 Sint-Gillis-bij-Dendermonde - Opera & Belcanto
23/11/2003 Sint-Gillis-bij-Dendermonde - Opera & Belcanto
04/01/2004 Geraardsbergen - Opera & Belcanto
18/01/2004 Wemmel - Opera & Belcanto
09/11/2019 Nederboelare - Missa in D (Mozart), Gloria in D (Vivaldi)
10/11/2019 Halle - Missa in D (Mozart), Gloria in D (Vivaldi)