Dendermonds Symfonisch Orkest

Het Dendermonds Symfonisch Orkest werd opgericht in 1996 door mevrouw Marie-Louise Stockmans, met als bedoeling afgestudeerden van de muziekacademie de kans te geven hun instrument verder te blijven bespelen in een gemotiveerd en kwalitatief hoogstaand gezelschap.

Momenteel zitten er ook verschillende ervaren orkestmusici en conservatoriumstudenten in het DSO. Allen werken zij gemotiveerd en gedisciplineerd aan de verdere uitbouw van dit orkest.

Aan het roer staat dirigent Geert Baetens. Dank zij zijn inzet en vastberadenheid heeft hij het orkest op een behoorlijk hoog niveau weten te brengen.

Het DSO heeft, ondanks haar jonge bestaan, reeds een aantal concerten op haar palmares. Voortdurend wordt gewerkt aan uitbreiding van het repertoire, waarbij de symfonieën van Beethoven, Schubert en Dvorák een belangrijke rol spelen.

Het orkest begeleidde reeds meerdere solisten, waaronder Mark Meersman, An Lafaille , Petra Deck, Louis Pas, Saskia Van Keer, Bart Truyens, Ludwig Van Gijzegem e.a.

In maart 1999 verzorgden zij een concert in “De Bijloke” in Gent samen met het “Gents Gemengd zangkoor” en het “Gents Opera-en Belcantokoor Liane Soudan”.

Dit concert, waar in hoofdzaak grote operakoren gebracht werden, kende bijzonder veel bijval. Het orkest werd uitvoerig geprezen voor de hoogstaande kwaliteit en boeiende vertolkingen.

In juli van datzelfde jaar was het DSO te gast op het bekende “Beleuvenissen” (Vismarkt te Leuven). Ook hier wist het orkest ruim 1000 toehoorders blijvend te boeien.

De bewoners van de Duinse Polders in Blankenberge genoten, in die zelfde periode, zichtbaar van de muziek van ondermeer Mozart en Bizet.

In oktober 2001 bezorgde het orkest in de Oktoberhallen van Wieze een onvergetelijke muzikale namiddag aan de leden van Ziekenzorg uit het arrondissement Dendermonde. Het orkest bracht samen met een voor de gelegenheid samengesteld koor het publiek in vervoering op de tonen van Mozart en Rossini. Ook andere componisten keken over hun schouders mee…

Het orkest trad ook op voor het Rode Kruis Dendermonde, Rotary Dendermonde , voor de inhuldiging van de nieuwe bibliotheek te Geldrop (Nederland).

Naast het grote symfonisch repertorium toonde het orkest zich reeds meerdere malen in een begeleidende functie.

In 1997 brachten ze de vertolking van het pianoconcerto van Schumann met Louis Pas (halve finalist in de Koningin Elisabethwedstrijd 1956) als solist en in december 2002 het pianoconcerto van Grieg door Bart Truyens.

Zo groeide het idee om ook muzikanten van het orkest en beloftevolle leerlingen van de muziekacademie van Dendermonde de kans te geven te soleren met een volwaardig symfonisch orkest. In mei 2000 brachten ze het eerste solistenconcert.

 

Zij verzorgden op 22 en 23 november 2003 in Sint-Gillis-bij-Dendermonde, op 4 januari 2004 in Geraardsbergen en op 18 januari 2004 in Wemmel een ‘Opera & Belcanto’ concert samen met ons koor ‘DTB’, het Leeds gemengd koor ‘Enthousiasmus’ en het koor ‘Joy in Art’.